miercuri, septembrie 16, 2009

Oke (IV)


- Unde ai fost în armată?
- Pe fregata Mjolner (o poză similară). Fregata era pe funcţie de căutător şi distrugător de submarine. Iar eu eram repartizat la secţia radar.
- Aţi descoperit vreun submarin?
- Nici cînd ne-au dat coordonatele exacte n-am reusit ...
- Dar viaţa marinarului suedez?
- Marinarii de ciclul doi au fost drăguţi cu pufarinii. Singura problemă a fost un ofiţer corpolent, îţi rupea biletul de voie chiar cînd executai perfect sarcinile de curăţenie, la bord. Pe vremurile cînd a fost construită fregata, viteza vasului era invers proporţională cu lăţimea vasului. De cîteva ori pe an era scoasă la manevre, şi dacă se nimerea vreo furtună ...
- Tangaj?
- Şi la 45 de grade, valurile acopereau puntea inferioară. Aveam permanent rău de mare. Odată aveam sarcina să duc bidonul cu supa de mazăre, marinarilor. Nici vorbă să se poată mînca din farfurii la masă. Aşezaţi în fund pe podeaua metalica ei haleau direct din bidon, după care îl lăsau să alunece următorului. Ofiţerul de la timonă, un viking bărbos cînta de mama focului. Nu părea de loc afectat de furtună. Cînd m-am apropiat cu bidonul de supă, am observat între picioarele lui un lighean mare plin de borîtură! Normal, n-a vrut supa. Altă dată, timonierul fiind beat la întoarcerea din manevră, a tras greşit la ţărm şi a produs pagube fregatei. Spre bucuria noastră remedierile au durat trei luni.
- Ai fost de multe ori acasă?
- Sigur, eram disperat după amica mea neapretată. Aveam hainele civile într-un dulap plătit în port (Stockholm) şi rapid ... acasă. Doar fratele mai mic era supărat. Vroia să meargă cu mine (îmbrăcat militar), în tîrg!


Niciun comentariu: