luni, aprilie 06, 2009

Servieta de piele

Bunicii mei din partea tatei au murit cu mult înainte de apariţia mea. De la ei, s-au păstrat nişte scrisori caligrafiate frumos de bunicul. El a lucrat la CFR.

Cînd tata era obligat să-şi scrie autobiografia, la diversele întreprinderi socialiste, era văzut bine: origine sănătoasă. Ciudat, după 1989 la împărţirea pămîntului s-a constatat: pe cap de moştenitor, bunicul dinspre tată a lăsat mai multe hectare decît cel dinspre mamă (declarat chiabur).

În timpul liber, bunicul era jălbarul satului. Adică:
Se prezenta duminecă la cîrciuma din comună cu călimara, tocul şi hîrtia. Cîrciumarul îi plasa pe masă tacîmurile, un pahar şi o farfurie, goale. Imediat se prezenta Ailenei:
- Nea Vasile trebuie să depun o plîngere la primărie.
Bunicul lua o foaie de hîrtie, muia peniţa uşor în cerneală şi se apuca de treabă într-o caligrafie impecabilă. "Subsemnatul Ailenei Ion ..." se oprea, încerca să scrie mai departe cu peniţa uscată .......
- Ce e nea Vasile?
- Nu mai scrie, s-a uscat!
Cu degetul îi arăta discret paharul. Ţăranul, se lumina la faţă şi făcea semn cîrciumarului. Acesta umplea paharul cu vinul nohan producător, singurul soi din pivniţa cîrciumei. Scena se repeta cu alte pahare şi cu un pui prăjit la ceaun plus gogonele şi harbuz murat.

Bunicul s-a prăpădit la locul de muncă: la gară, l-a călcat trenul. Din curiozitatea copilăriei l-am chestionat pe tata:
- Cum a murit bunicul?
- Făceau manevre de vagoane în gară. Şeful de tură a semnalizat greşit cu steguleţul şi tata a fost zdrobit ....
Să fiu sigur am întrebat-o şi pe mama:
- Cum a murit bunicul?
- Era beat la program şi neatent ...

Reţin o povestire despre bunicul:

Într-o zi cumplită de iarnă, i se face milă de doi indivizi care aşteptau zgribuliţi şi flămînzi trenul în sala de aşteptare. Cum trenul sosea peste multe ore, îi ia acasă la el. Pe drum, realizează: cei doi pareau suspecţi, poate chiar bandiţi. Totuşi, el i-a invitat !!

Acasă îi pofteşte politicos în camera de zi dar strigă cît poate de tare:
- Agripino, unde ceara mătii eşti!!
Bunica apare mirată, el nici beat n-o înjura.
- Adă fă cîrnaţii, mişcă!
Bunicul făcuse armata la cavalerie şi încă avea sabia din dotare. O recuperează de pe şifonier şi începe să taie hotarit cîrnaţii cu ea. Înjură necontenit ...

Musafirii stau timid pe scaune uitîndu-se unul la altul cu îngrijorare. O fi fost ei terorişti, dar pînă aici le-a fost! La un moment dat bunicul lasă uşa inteţionat întredeschisă. Musafiri profită şi valea ! În grabă, uită o servietă nouă.

Cu această servietă de piele a terminat tata, apoi eu, liceul!

16 comentarii:

Dan spunea...

Si cârnatii, i-au mâncat sau nu?

Costel spunea...

Nu.

Dan spunea...

Poate nu le daduse si pâine!

Costel spunea...

E posibil!

Dan spunea...

Maître, savurez cu mare încântare umorul matale si îti înteleg melancoliile. Dovada ca marile spirite se întâlnesc undeva… Pe masa mea de lucru se gaseste acum un pahar, eu sticla o tin pe jos, e mai rece daca sta pe lut.

Costel spunea...

Ce contine paharul?

Dan spunea...

Bautura noastra traditionala, votca, what else?

Costel spunea...

Bine, dar s-o imbunatatesti. Tocmai ma gindeam la mierea de albine! Poate sa scrie ceva albine ...

Dan spunea...

E scris adânc ... Esti subtil, maestre! Trag o fuga pân' la gara si viu imediat. Câte sunt acuma, ca pe-al meu l-am dat la dres. Aproape 8? Acusi vine trenu'. Pardon un moment! Pân'atunci lamureste-ma cu albinele, daca ma iubesti!

Anonim spunea...

"- Ce e nea Vasile?
- Nu mai scrie, s-a uscat!"

Umor autohton! Sunt tanara, dar il apreciez, imi place ironia subliminala!

Dan spunea...

Gata, m-am întors! Uite ce-mi trecu prin cap când conduceam spre gara: daca nu ne mai lasa astia sa intram (iesim) în (din) tara pe 22 mai? E razbel soro! M%ai ales la Iasi, în coasta lor.

Costel spunea...

Pentru Dunia:
Si eu am apreciat servieta.
Pentru Danut:
Vorbesti de Chisinau?

Mihaela spunea...

Extenuanta;extenuanta creatia asta.Dar daca va testeaza alcoolemia?

Dan spunea...

Da!

Costel spunea...

Poate Danut! Eu i-au un antibiotic pe care mi l-a prescris dr. Spirescu pentru un dinte.

Dan spunea...

Iar eu sunt în timpul meu liber Mihaela! Niciodata nu lucrez când beau. Sau ar trebui sa fie invers, uite ca nu mai stiu...