miercuri, februarie 03, 2010

Noutăţi (II) sau Veneţia (I)


3. La blogul: Cum am scris povestirea frigiderului Zill, s-a agăţat * Ina. În: A şasea boală, ea descrie magnific sistemul medical italian şi trăsăturile romanilor de treabă, stabiliţi în Italia.

Iar mă gîndesc la caracteristicile emigrării: de la est la vest; după climă, adică scandinavii s-au stabilit în nordul Americii iar italienii în sud. Ea a schimbat un oraş din Romania care începe cu litera V pe altul din Italia care incepe tot cu V. Interesant!

Şi eu am fost în Veneţia de 4 ori. Ultima dată doar în gara Mestre. Fiind convins că înţeleg italiana, m-am sfătuit cu o casieră care m-a lămurit scurt:
- Binario ** due.
Să fi trecut ăştia la algebra booleană?

Totuşi, de ce am vizitat eu Italia aşa des? Explicaţia e simplă: am emigrat în SUA via Roma, unde am stat 3 săptămîni. Aici, printre altele, am văzut Fontana di Trevi unde turiştii aruncă monezi în speranţa revenirii. Mă pune necuratul să arunc şi eu cîteva. Cum n-aveam lire, am azvîrlit din alea cu republica socialistă. Dimineaţa 2 muncitori măturau straturile de monezi şi le încărcau în saci.

Cînd copila mea a ajuns studentă, i-a trăsnit să studieze un an la Bologna. Anul s-a prelungit cu aproape încă doi. Aşa am mai vizitat-o eu, chipurile în control.

* Scaiet-isme

** Linia


2 comentarii:

ina spunea...

Mulţumesc,Costel.
Eu am ajuns să te "cunosc" până în decembrie 2008 şi deja i-am făcut capul toacă jupânului:).
Prefaţa pe care am de gând să o fac blogului tău,(pe care eu deja îl văd între coperţi), va conţine cu siguranţă, o mulţime de linkuri. Ai vocaţie de povestitor, asta e sigur, şi-ar fi păcat să nu ai foarte multe urechi zâmbăreţe în jur.
Să ai spor!

Costel spunea...

O prefaţă e bine venită. Pînă acum am mers doar pe faţă. :)))

In altă ordine de idei nu ştiu de unde să pornesc Veneţia (II).
Poate de la:
- Sei stanca?
Aşa şi-a întrebat mama, Iris. Say e altceva în engleză şi răspunsul a venit:
- Stanca, ... stanca