marți, iunie 21, 2011

Generatorul (I)


O perioadă am lucrat cu-n tehnician tailandez. Vorbind el de unele sau altele:
- La noi femeia e ca o pîine. După ce creşte, o bagi cu grijă la cuptor. Cînd s-a rumenit pe-o parte, o întorci pe partea cealaltă!

Cam aşa au procedat şi fizicienii; au întors timpul pe dos şi-au caracterizat frecvenţele. Unitatea de măsură a frecvenţei: hertz-ul este inversul secundei şi viceversa. După descoperirea undelor radio de Marconi/Popov/Tesla/etc guvernele au împărţit spectrul de frecvenţe, în benzi de frecvenţă şi le-au vîndut sau închiriat doritorilor. Atmosfera care ne înconjoară nu e gratuită!?

De curînd televiziunile americane au fost nevoite să abandoneze benzile de frecvenţe analoge (700MHZ) şi să emită digital mai eficient (sau mai înghesuit). Statul a vîndut la acţiune spaţiul astfel eliberat, încasind 19 miliarde de dolari. Companiile respective recuperînd banii de la populaţie. Acum 250 de ani, la noi în Tara Romanească şi-n Moldova, fumăritul (birul pe fum) a precedat taxele pe undele radio!

Să revin la subiect; pe la sfîrşitul anilor 70 lucram în Bucureşti în domeniul frecvenţelor. La fel ca-n orice domeniu de activitate e mai greu să construieşti ceva la extreme. În cazul meu, la frecvenţe înalte unde timpii sînt foarte mici (ns sau ps) sau la frecvenţe foarte joase.

La timpul respectiv, oamenii interacţionau prin Romania Liberă care surprinzător oferea o secţie de mica publicitate. Bineînţeles, nu te puteai abona la acest ziar. Proaspăt proprietar al unui apartament în Berceni, am făcut o coadă la poşta de pe bulevardul Metalurgiei:
- Aş vrea să mă abonez la ziarul Romania Liberă.
- Numai dacă aţi fost abonat înainte la acest ziar.
- Dar la Sportul Popular?
- La fel.
Să mă refac, am mîncat o prăjitură la cofetăria de lîngă poştă. Am întrebat vînzătoarea:
- De ce au linguriţele gaură-n centru?
- Se fură!

10 comentarii:

Dan spunea...

Si cu gaura nu se mai furau?

Costel spunea...

De ex. elimina consumatorii de miere de albine. :))

Cora_ spunea...

Am citit eu undeva ca "radioul" lui Tesla emitea unde "telurice" nu electromagnetice, care se propagau prin pamant si nu in aer si care nici nu puteau fi controlate(nici macar interceptate). Cica vreo 2 guverne(asta de-aici de-aproape si altul de la rasarit)ar fi dezvoltat tehnologia respectiva in paralel. Cica la asta ar servi antenele alea din alaska... intre timp, furnicile se bat pe frecvente...
sa credem, sa nu credem? :))

cat despre lingurita cu gaura... cum naibii sa pui zahar in cafea cu asa o chestie? :)

Costel spunea...

Cine mai stie! Ciinii recunosc nodurile telurice negative si le evita.
Deci sa ne culcam unde dorm catelusii :))

Doar zahar cubic.

Dan spunea...

Mai cauta Cora despre Tesla si ai sa te miri! Am sa-ti trimit si eu niste adrese... Doamne feri!!

mosu spunea...

gaura era ca un fel de amprenta; ai in casa lingurita cu gaura inseamna ca e "imprumutata" de la cofetaria statului...; asa a fost cu multe, de exemplu cu perdelele de la chefereu; o vreme au fost bej simple, apoi fiindca se furau in draci, chefereul le-a imprimat emblema cu roata cu aripi din 3 in 3 centimetri; ei si?! i-a pasat cuiva?! erau pe urma perdele si fete de masa din material bej cu roti de chefereu peste tot...
@cora
cum poti pune zahar cu o lingurita cu gaura?! foarte simplu! iei buricu degetului aratator de la stanga si astupi gaura, cu dreapta cufunzi lingurita cu gaura astupata in zahar si o umpli, apoi versi zaharul usurel in cafea; atentie doar sa nu-ti frigi aratatorul cu cafea...

Cora_ spunea...

Dan, pacat ca nu s-a mai nascut unul ca el... asa excentric, "nebun" si geniu. astepti referintele.

mosu, pai mai simplu era sa sudezi gaura. in argon... :)

Costel spunea...

O fi aparut si la Romania Libera vreun anunt: vind perdele bej cu roti de chefere. :))

Dan spunea...

Te-ai uitat Maître ce perdele are Radu acasa?

Costel spunea...

Nu, doar la prosoape ...