miercuri, iulie 20, 2011

Fabrica de diamante (I)


Înaintea comunităţii europene existau şi alte afinităţi între state, printre care şi Benelux. Denumirea vine de la începutul numelor celor trei state participante: Belgia, Olanda (Netherlands) şi Luxembourg.

În perioada începuturilor din America, înainte de a ne încetăţeni, am planificat o excursie: Germania, Belgia şi Olanda. Paşapoartele noastre fără cetăţenie expiraseră şi-am aplicat şi obţinut un Re-entry Permit în SUA. Doar culoarea albă îl deosebea de un paşaport obişnuit. La vremea respectivă era valabil 5 ani şi l-am folosit intensiv. Altădată, la intrarea în Konstanz, din Elveţia vameşul neamţ îşi strigă colegul:
- Hans, vină să vezi noul paşaport american!

Însă cu Re-entry Permit-ul trebuia să-ţi plăteşti vizele de intrare în statele de vizitat. Cu $50/persoană orice ambasadă a ţărilor din Benelux îţi ştampila o viză în paşaport, bineînţeles valabilă pentru cele 3 ţări. Cel mai aproape, consulatul belgian era localizat pe bulevardul Wilshire. Acest bulevard continuă seria clădirilor înalte din downtown LA, către vest spre oceanul Pacific.

Ce vremuri relaxate, eram singurul client la consulat. Plictisit, funcţionarul, m-a invitat într-un birou fără geamuri securizate între noi. Mi-a înmînat un formular:
- Viza asta ieftină are o condiţie: dacă o obţineţi de la noi, va trebui să intraţi prima dată în Belgia.

Completînd formularul relativ simplu pe o masă apropiată, am avut plăcerea să observ cum funcţionarul răsfoind nişte hîrtii se scobea şi-n nas. Apoi răsucea expert biluţe pe care le lipea sub tăblia biroului.

4 comentarii:

mosu spunea...

deci pe vremea aia pana si functionarii de la ambasada belgiei erau oameni.... :)

Cleo spunea...

Aveam in liceu un profesor, de fizica, tot asa, pasionat de bilute...le forma apoi le trimitea printr-un bobarnac, tintind pe unul sau pe altul...Astfel ca ne intrerupeam din concentrare asteptand sa vedem cine va fi tinta, apoi ala se concentra sa se fereasca la timp.

-n-am inteles logica pentru intrare mai intai in Belgia. Sau n-are?

Costel spunea...

@mosu: da, un om normal cind ajunge functionar la un ghiseu isi schimba atitudinea.

@Cleo: profesorul de fizica nu descoperise inca beneficiile catedrei. :)
Cu viza benelux de la consulatul Belgiei trebuia sa intri prima data in Belgia. Daca prima intrare era prin Olanda si apoi in Belgia, la granita te mai incarcau cu ceva bani. Functionarii astia de la externe cind nu se ocupa de bilute inventeaza tot felul de scheme pentru derutarea turistilor. :)

windy spunea...

omg... nu din razboi deci...