marți, martie 10, 2009

8 Martie

Am primit un email de la Iulia: "Iar tu te-ai dus în altă ţară ca să scrii despre Romania." Azi m-am hotărît: scriu despre Los Angeles.

Am petrecut evenimentul 8 Martie la Verdugo Hills Country Club în Glendale. Gazda, doamna Daniela Istrate, organizează cu succes la acest club asemenea serate dansante.

Datorită crizei economice sala era 7/8 plină. Mesele de cîte 10 persoane, ne aşteptau nerăbdătoare cu următoarele gustări:
- peşte afumat
- salată de icre
- salată de boeuf
- zacuscă armenescă (similară cu cea romanească)
- sarmale în foi de viţă şi sarmale obişnuite (Dănuţ a descoperit: aveau în compoziţie şi fasole)
- brînzeturi asortate şi măsline
- tzatziki
- shrimp cocktail
- ciupercuţe marinate
- salată de crudităţi: roşii, avocado, castraveţi şi ceapă

Iniţial, am băut un pahar de vin roşu şi vreo 5 minute n-am mai putut comunica cu vecinii de masă, aşa că am trecut pe cel alb. După aperitive chelnerii armeni au adus pateurile calde cu brînza.

Chelnerul nostru, ale cărui sprîncene se uneau cu urechile, nu vorbea engleza. Totuşi a fofilat ciubucul cu dexteritate. Ciudat, chelnerii care nu vorbeau engleza, mînuiau profesionist tăvile încărcate; singurul chelner care vorbea engleza, abia balansa o tavă cu trei pahare.

Deoarece masa noastră avea numai 7 ocupanţi şi era la fel de plină cu preparate ca si cele de 10 persoane, după pateuri, a fost absolut necesar ca bărbaţii să mute o gaură la curea iar femeile să butoneze anumiţi năsturei.

Apoi a apărut tava cu peştele prăjit. Vinul alb a început să-şi arate valoarea! Fiind desemnat conducător auto, Dănuţ n-a băut!

Formaţia Blue Birds şi-a început timid repertoriul şi iubitorii dansului (mai mult femei) s-au bucurat nespus. Una dintre dansatoare a luat un ananas de pe masa fructelor şi pentru o fracţiune de secundă am revăzut "fata cu ulciorul" a maestrului Grigorescu.

Soprana Mariana Popzlateva a interpretat cîteva arii celebre printre care şi Nessun Dorma. Mai era invitată şi la o petrecere bulgărească, aşa că a scurtat substanţial recitalul.

Printre mese, fotograful profesionist din Bălţi (republica Moldova), te întreba din priviri dacă vrei un portret. Pozele înrămate erau prezentate mesenilor în jumatate de oră de către asistenta tinerică cu rochia mulată pe coapse (tot din Bălţi). Surpriză era mare, mai ales preţul: $20.

Au urmat piepţi de pui cu ciuperci şi cîte o prepeliţă de căciulă (garnitura: cartofi prăjiţi în coajă).
Mesenii mai fugeau la fumat. Cei care nu fumau inhalau fumul vorbind cu fumătorii la barul de lîngă casa scărilor. Aici se auzeau mai clar bîrfele comunităţii.

Peretele casei scărilor avea pictat celebrul peisaj montan cu cerbi, vulturi, cascade, etc. Domnul care asigura paza mesenilor, a observat că mă uit îndelung la cerbi şi a întrebat:
- E vreo problemă?
- Uita-te la piciorele cerbilor?
- !?
- Pictorul n-a reuşit să deseneze copitele şi fiecare picior se ascunde într-un smoc de iarbă.

Tombola pentru femei.
Fiecare dintre ele şi-a pus numele pe un pătrăţel de hîrtie. Doamnelor de la masa nostră le-am sugerat să-l ungă cu niţică maioneză ca să se lipescă de mîinile doamnei Daniela.

Premiul întîi: un aranjament floral grandios a fost cîştigat de domnişoara doctor dentistă: Delia.
Premiul doi: un certificat gratuit la Agopian a revenit domnei Iuliana (peste 90 de ani). Îi urez sănătate!
Premiul trei l-am scăpat fiind în discuţii cu nişte prieteni pe care nu-i văzusem de 2 ani.

Înapoi la mîncare: orez basmati cu mici armeneşti şi muşchiuleţ de vacă la grătar. Pe astea le-am luat acasă.

Finalul artistic a aparţinut lui Gabriel Vamvulescu originar din Timişoara, un tip extraordinar pe scena dar şi la o discuţie personală.

Tortul mirosind plăcut a rom şi fructele au încheiat Balul de 8 Martie.

Personalităţi prezente: fostul primar din Glendale cu alta prietenă; Tudor Petruţ regizor şi în timpul liber corespondent la ziarul Gîndacul de Colorado.
Personalităţi absente: Domnul Consul; scriitorul Petru Popescu.

A doua zi fiind "recuperare"; abia acum urez cititoarelor virtuale: Felicitări de 8 Martie!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Buna, Costele

sa stii ca urmaresc constiincios blogul tau. Felicitari!Esti destoinic si plin de talent.Nu mai vorbesc de memorie.Ai pastrat un jurnal de-a lungul anilor sau acesta e primul?O zi buna!

Tinel

Costel spunea...

O zi frumoasa si tie! Poate ne revedem in mai. N-am pastrat nici un jurnal. Asta e primul. Cind l-am inceput nu ma gindeam ca ajung la 100 de povestiri!?

Schnappi spunea...

Buna ziua :)

Si eu urmaresc blogu dumneavoastra :D si ii demential si cel mai frumos
din toata blogosfera! :)

Keep up the good work :D

May your other half of week be very good! :)

Costel spunea...

OK. Sa vedem ce se mai petrece in LA.

Anonim spunea...

Tänkte att jag skulle kommentera och säga snyggt tema, gjorde du det själv? Det är verkligen häftigt!

Costel spunea...

In traducere: Just thought I would comment and say nice theme, did you do it yourself? It's really cool!