joi, martie 10, 2011

Alternative financiare (II)


Acum, tarifarea biletelor de tren se face ca-n regimul muncitoro-ţărănesc. De exemplu un bilet (cl. II-a) la personalul Iaşi-Bucureşti (400km) costă 29 lei. La accelerat 48 lei, plus un supliment de viteză 16 lei (total 64lei). Suplimentul ăsta ar trebui să se numească de neoprire, deoarece personalul şi acceleratul merg cu viteza permisă de terasament! Acceleratul nu opreşte în toate staţiile! Dacă vrei să călătoreşti la clasa a I-a cu acceleratul, biletul este 75 + 27 = 102lei.

Folosind aceste cunoştinţe, călătorul care cumpără un bilet de avion Los Angeles-Bucureşti ($1500 la clasa economică) întreabă cît costă clasa "business". Aici biletul este peste $5000, se lasă păgubaş. Deşi iniţial, ar fi îndrăznit o întrebare şi despre clasa a I-a. Acolo preţurile sînt peste $10000.

Să revin la "barter". Cu cîtva timp în urmă un cunoscut m-a întrebat:
- Unde găsesc o persoană de încredere?
- De ce.
- Să-mi împrumute $2000.

Atunci am rîs dar bancul s-a transformat în realitate: băncile nu prezintă încredere. Guvernele s-au repezit să ajute instituţiile financiare falimentare deoarece sistemul capitalist era în pericol. Nici un vinovat n-a fost pedepsit!

Barter-ul între companii evită băncile. Odată cu internetul au răsărit situri care uşurează găsirea partenerilor comerciali (ex: IMSbarter.com). La nivel global se estimează tranzacţii barter de 12 miliarde.

Dar o alternativă financiară pentru omul de rînd?

La noi, de ziua unui prieten, îi cumpăr un cadou şi plec încărcat de la petrecere cu diverse bunătăţi (left over). :))

La nivel internaţional a apărut: www.timebanks.org/
At its most basic level, Time banking is simply about spending an hour doing something for somebody in your community. That hour goes into the Time Bank as a Time Dollar. Then you have a Time dollar to spend on having someone doing something for you. It's a simple idea, but it has powerful ripple effects in building community connections.

Cu alte cuvinte dacă ţi s-a spart camera de la bicicletă şi habar n-ai cum s-o peticeşti, dar eşti membru la banca de timp, găseşti în oraşul tău pe situl menţionat un tip priceput, care primeşte la schimb o pîine frămîntată de tine sau echivalentul în dolari de timp.



8 comentarii:

mosu spunea...

si uite asa ne intoarcem de unde am plecat; io iti dau o ciozvarta de caprioara tu imi dai doi pumni de seminte si o blana de urs...

Costel spunea...

Totul e in cicluri :))
... mai multe blani de urs le schimbi pe-un Trabant.

Scaietina spunea...

Sa stii ca ideea nu-i rea, blana de pekinez crezi ca e cautata?:))

Cora_ spunea...

mai multe trabanturi si nu mai exista ursi...
schimb chitara fara corzi si-un cui ruginit pe fuier spart. in lipsa, accept si cimpoaie fara burduf. :)

Costel spunea...

@Ina: e blana made in China?
@Cora: uite k am vazut un Trabant in Whittier. Il scoate numai duminica!

windwhisperer spunea...

troc ul se facea de mult !
nu vad nimic rau !
back into nature ! ;)
n-ai auzit si de camatari??? (cu un interes rezonabil) cand la banci esti refuzat ....
zi buna , west coast!

Costel spunea...

Ori un "loan shark" :))

vio spunea...

ce tare faza cu persoana de încredere :-)
sper că eşti ok!