duminică, septembrie 07, 2008

Completari la Regulile muncii proletare în capitalism:

In 1968 a aparut cartea Principiul lui Peter care spune ca intr-o ierarhie fiecare angajat are tendinta de a avansa pana la nivelul de incompetenta. Cu acesta descoperire a creat o noua stiinta (cea a ierarhiilor), aducatoare de venituri suplimentare autorului. Regulile muncii proletare în capitalism descoperite de Iliuta pot reprezenta bazele unor noi teorii. Contribui si eu cu citeva adaugiri.

Consideratii generale:

Nu aplicati aceste reguli fara ca in prealabil sa studiati situatia dvs in cadrul companiei unde lucrati. De fapt trebuie sa descoperiti o linia virtuala, o data depasita va rezulta in concedierea dvs. Linia de concediere e mai mai greu de descoperit pentru ca:
- companiile vehiculeaza ideea ca toti salariatii sint usor de inlocuit, nu intotdeauna adevarat caci inlocuirile sint foarte dureroase material si spiritual.
- linia de concediere e diferita la companiile de stat fata de cele particulare, de ex.
- poate Iliuta ma ajuta aici (ar mai fi marimea companiei, tipul sefului dvs, ce studii aveti, ce stiti sa faceti efectiv, cum se comporta colegii, etc) .
- salariul. Daca salariul, este mai mic decit estimat pe economie, linia de concediere se indeparteaza.

Odata ce ati descoperit linia de concediere, prima regula a muncii proletare în capitalism este: cu cit sinteti mai aproape de acesta linie, cu atit aveti o viata privelegiata in companie.

Iar daca din greseala ati depasit linia, zicala: un sut in fund este un pas inainte, va va consola.

Completari la Regulile muncii proletare în capitalism:
1. Seful, patronul, managerul
- seful vine la tine cu ideile lui si trebuie sa plece cu ideile tale.
- daca ai norocul sa-l prinzi in dimineata cand ai intirziat, la masa ta, cautind o hartie importanta, ofera-i ironic portofelul tau.
- pentru tarile care au forma politicoasa in exprimare: vorbeste intotdeauna politicos cu seful. O data la 5 luni arunca-i un tu.
- pentru tarile care nu au forma politicoasa in exprimare: saluta intotdeauna politicos seful. O data la 5 luni ignora-l.
- ultimele 2 puncte ar merge mai bine, daca poti imita privirea vamesului care te intreaba de ce ai venit in tara respectiva.
- nu lua niciodata vacanta in aceeasi perioda cu seful.
2. Zilele de boala
- trebuie utilizate in scopuri personale. Cind esti cu adevarat bolnav, vii eroic la servici.
3. Cind iti cauti un serviciu
- cauta o companie care are mai multe corpuri de cladire apropiate. Ce bucurie e cind te plimbi intre ele, cu un dosar in mina.
4. Sedintele
- paraseste sedinta macar o data, ingandurat si fara a cere permisia.
5. Restaurantele
- refuza invitatiile platite de sef la restaurant. Pentru o suma nesemnificativa, mai ales daca se serveste si un vin bun, poate afla lucruri despre dvs sau colegi, care altfel nu i le-ati fi divulgat niciodata.
- in cazuri extreme se poate refuza si masa de Craciun.
6. Proiecte sau munca efectiva
- proverbul "daca taceam, filozof ramaneam" trebuie aplicat cit mai des. Explicatiile date sefului, trebuie sa fie scurte si fara multe detalii. Sefii sint in general mai buni la vorbe si folosesc detaliile pentru a te chestiona in continuare.
- pentru ingineri electronisti, buni la dat explicatii, mai jos: Keep your boss from worrying.
7. Proiectele personale
- proiectele personale trebuie realizate intai. Sefii va vor incarca intotdeauna cu sarcini urgente asa ca cele personale trebuie sa aiba prioritate.
8. Parcaj
- odata la 5 luni parcati fara jena masina dvs pe locul destinat masinii sefului direct.
9. Maririle de salariu
- in unele intreprinderi salariul este invers proportional cu munca depusa.
- momentul cind solicitati marirea de salariu este foarte important. Recomandatie: solicitati acesta cind seful sefului direct, este plecat pe o perioada mai lunga, din intreprindere.
10. Deplasarile
- in constructie.

Sper ca aceste idei sa va ajute la locul de munca. Succes.

PS. Pentru cei care au lucrat in RO, inainte de 1989, poate existau si Regulile muncii burgheze in comunism?

2 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Zdrîngu spunea...

Zilele trecute am fost de vreo doua ori la sedinte intr-o cladire din capatul celalalt al orasului. Am folosit autobuzul ca sa merg acolo. O placere.