joi, septembrie 01, 2011

Inglewood


Henry locuieşte aproape de aeroportul internaţional Los Angeles (LAX), în oraşul Inglewood. Istoria acestei localităţi este asemănătoare cu istoria multor oraşe americane. Porneşte de la cîteva ferme care se transformă treptat în industrii. În cazul Inglewood-ului industrii militare stimulate de al II-lea război mondial! Un oraş predominant alb cu şcoli de elită, case rezonabile preţ/calitate, şi cu rata criminalităţii scăzută. Schimbările în populaţie au început prin anii 60. Presaţi, albii au emigrat către regiunea Orange, de exemplu oraşul Anaheim (unde este Disneyland-ul). Mutarea micşorează preţurile imobiliarelor din Inglewood şi măreşte pe cele din Anaheim. Nopţile liniştite sînt înlocuite cu ritmuri de rap şi manele mexicane! Acum rata negri/latino este pe la 50/50.

La pensie, Henry rămăsese văduv şi nu-i mai trebuia trambalare. Casele din jurului lui s-au vîndut şi demolat. E înconjurat de trei bloculeţe cu-n etaj. La bătrîneţe viaţa e simplă, dacă-ţi permite sănătatea! Renunţase la televizor, dimineţile şi serile răcoroase le petrecea pe-un şezlog, în faţa casei; avea ce viziona!

Duminica, se îmbrăca curat în şpielhosen, obicei moştenit de la tatăl lui originar din Bavaria şi vizita satul turistic nemţesc, Alpine Village. După o bere pe nerăsuflate la terasa market-ului, se îndrepta către agenţia de voiaj. Miss Lili lucra în week-end. Pe biroul ei, trona poza lui Clint Eastwood dintr-un western cu dolari. Tinea pistolul înclinat ameninţător către eventualii clienţi ai agenţiei. Miss Lili adăugase citeţ textul: "go ahead, make one more change!", aviz turiştilor nehotărîţi şi capricioşi.

Henry zăbovea ore bune la agenţia cu aer condiţionat deşi călătorea doar o dată pe an. Mai citea o broşură turistică, mai aţipea pe scaun. Miss Lili:
- Avem o ofertă specială pentru safari.
- Am eu Africa la mine-n Inglewood! Ştii cît am plătit luna trecută electricitatea?
- Nu.
- Mai puţin decît timbrul de expediere a plăţii. :)
- Ce se mai întîmplă în Ingelwood?
- Duminica sînt sufocat, înnebunesc, muzică peste tot!
- Te mai culturalizezi!
- În blocul din stînga sentimentale: te quiero, te quiero ... mucho; în dreapta brutale: hip hop, rap, fu_k; în spate locuieşte un grup religios: Jesus, Jesus ...


8 comentarii:

Cleo spunea...

Înconjurat din trei părţi, dar cu multă iubire. Cine se poate supăra?
Alege să plece urechea, după stare...

Cora_ spunea...

m-am uitat pe harta, ca nu stiam unde vine, nu auzisem niciodata de Inglewood. :) Aproape de lax stiam doar Playa del Ray si El Segondo, care nu sunt chiar ieftine...:)

Costel spunea...

@Cleo: Noroc k Henry era o fire vesela. :)

@Cora: El Segundo are un port pt vapoare de agrement. Niste cunoscuti au cumparat un vapor cu 10 mii si s-au mutat de la apartament unde plateau $800, pe vapor unde rent-ul era $400. Aveau si acces la dusuri si WC pt suma asta. Vaporul, cochet complet echipat insa cind deschideai un dulap gata nu se mai putea circula. Si tot portul stia cind se iubeau! Ce nu le-a spus fostul proprietar: o data pe an trebuie curatat de alge, asta iar citeva mii...

Cora_ spunea...

Hahaha
Saptamana trecuta am fost pe lac cu barca, totul era verde, parca daduse cineva drumul la robinetul cu alge... acum inteleg de ce nu erau multe barci cu motor pe lac...

Costel spunea...

robinetul cu alge... e bun de titlul unui nou blog :)

Dan spunea...

Inconjurat din trei parti de muzica. Bine ca dintr-a patra nu se auzeau manele!

Costel spunea...

Poate manelele erau mai bune ca partile de muzica :))

Tzipi spunea...

Am ajuns cu bine acasa, recuperat bagajul : mintile, inca... nu !
Ratacit adresa de email, asa ca scriu aici : multumiri !