sâmbătă, noiembrie 29, 2008

Sărărie


Strada Sărărie este o scurtatură între Tirgul Cucului şi Copou. Deşi în ultima perioadă, Iaşul cunoaşte transformări vizibile, această stradă este neschimbată: îngustă, fără semnalizări de circulaţie luminoase, case vechi şi curbe domoale.
Lipseşte ceva: tramvaiul Sărărie. Acesta avea o singură linie, care se dubla pe circa 20m la mijlocul traseului. 2 tramvaie, de un vagon fiecare, asigurau transportul călătorilor. Porneau de la cele 2 capete de linie, se aşteptau reciproc la mijlocul traseului, continuau. Vagonul avea cîte un reostat în fiecare capăt, cîte 2 uşi manuale pe ambele părti, cîteva bănci de lemn. La capătul liniei, după coborîrea pasagerilor, vatmanul închidea uşile din dreapta, deschidea pe cele din stînga, lua maneta reostatului şi o muta la reostatul opus. Cu alte cuvinte acest vagon mergea în ambele direcţii fără să fie nevoit să întoarcă.
Unii vatmani puturoşi, lăsau uşile deschise numai pe o parte. Astfel considerînd direcţia de mers: la plecarea din Tg. Cucu, uşile erau deschise, corect pe dreapta; la întorcere aceleaşi uşi, rămîneau deschise, incorect pe stînga.

Locuinţa noastră era pe strada Ralet *, circa 100m de Sărărie. Nu prea circulam pe Sărărie; şcoala, prietenii mei erau în direcţie opusă. Doar iarna, frecventam derdeluşurile din Ticău **, care porneau din Sărărie şi se terminau în faimosul rîu Cacaina. Situaţia s-a schimbat cînd am cunoscut-o pe Cornelia. Ea locuia pe Vîntu. Ale tinereţii valuri! Ca s-o vizitez, luam tramvaiul Sărărie către Tg. Cucu, săream din mers la strada Başotă, către eternitate***.

Intr-o zi am nimerit peste vatmanul puturos. Deşi m-am ţinut reglementar de bară, cu mîna stîngă, am sărit contra direcţiei de mers a tramvaiului. A rezultat o căzătură zdravănă, un cucui şi multe stele verzi.

* Cunoscută pentru locaţia casei lui Toparceanu.
** Traseul Creangă, Eminescu către Bolta Rece era pe strada Sărărie.
*** Străzile Vîntu şi Eternitate pornesc împreună de la Podul de Fier.

5 comentarii:

Zdrîngu spunea...

Pe tramvaiul Sărărie nu l-am vazut decît în poze vechi. Prin 1997 a circulat vara pe Copou un tramvai din asta cum îl descrii, numai că vatmanul nu trebuia să se dea jos cu manivela pentru că, după cum se ştie, atît la Copou cît şi în Cucu sînt ronduri.
Pe Ţicău acuma cică s-a facut pîrtie de schi. Sau nu e Ţicău ci e Şorogari. Sau Şorogari e totuna cu Ţicău ... Niciodata n-am ştiut. :)

Costel spunea...

Probabil au inlocuit cele 2 tramvaie, nu au mai avut piese de schimb. Tramvaiul nu mergea atunci, anii 70, chiar pina in Cucu, sa nu incurce circulatia tramvaielor normale! Am vazut si eu pirtia de schi pe Ticau, mult mai sus de Ralet. Sorogari este dealul din fata Ticaului, acolo au fost viile IAS Copou si niste crame moderne, pe care am avut si eu ocazia sa le vizitez de mai multe ori.

Zdrîngu spunea...

Pe Sorogari faceau militarii (si militaresele) instructie.

Pe Ralet imi stau niste neamuri bogate. Frumos cartierul :)

Costel spunea...

Pe Sorogari am facut si eu instructie, terist la transmisiuni. Pe statiile rusesti de transmisiuni, era anuntul: atentie dusmanul asculta. Pe Ralet am stat doar 7 ani; dupa care parintii mei s-au mutat in Tudor.

Costel spunea...

Atentie pt Iliuta. Blogul tau nu functioneaza. Probabil ceva la server