luni, august 17, 2009

Ezekiel (II)


Suprimînd guvernul Allende, dictatorul Augusto Pinochet a instaurat în Chile o periodă de teroare dar şi de reforme economice. Acestea au produs un miracol economic continuat pînă în prezent. Noi aici, în California, beneficiem iarna de fructe proaspete chiliene! Actuala preşedintă, Michelle Bachelet, fostă refugiată, a locuit într-un apartament oferit de autoritaţile comuniste din Germania Democrată. Poate ea şi Ombre se cunosc personal !? Bunicul Roşcatei avea o vorbă: cu 3 prieteni înconjori lumea.

Să revin la chilienii romani. Deşi lucram împreună, nu mă puteam compara cu el. De ce?

Cînd s-a defectat staţia termică într-o iarnă şi vreo săptămînă n-am avut caldură, s-a plîns directorului:
- Nu pot lucra în frig. Plec acasă.
- Veţi fi în concediu fără plată.
- Nu e vina mea.
Bineînţeles, i-au scazut zilele din salariu. Ombre a reclamat la sectorul de partid. Directorul si-a schimbat decizia. Aşa s-a creat un precedent. Ombre pleca acasă şi în alte zile mai mult sau mai puţin friguroase!!

Vara pleca la lucru în Germania sau Suedia. In general apuca slujbe necalificate. Prima dată a revenit cu un Opel de mîna a doua care a pus pe gînduri conducerea institutului. După vreo 8 luni îl văd încercînd să modifice data de intrare în ţară pe înregistrarea maşinii.
- Ce faci?
- Am voie 6 luni gratuite. Nu vreau să plătesc amenda. Am cerut o audienţă la miliţie.
S-a întors dezumflat.
- M-a primit un maior. A scos dintr-un dulap un caiet ramolit. A scuipat pe deget şi întors filele agale.
- Tovarăşe Ezechel, să vedem cînd aţi introdus Opelul în ţară.
Observă falsul şi-l dojeneşte părinteşte.
- Să nu vă prindă cineva. Reveniţi cu data corectată.
Păi cine să-l prindă? Maiorul era responsabil cu evidenţa maşinilor! A intrat în bucluc. Prima dată modificase cu o lamă. A doua modificare a lăsat în document, o găurică!


Niciun comentariu: