vineri, iulie 30, 2010

Salamul de cal


CBP (customs and border protection) protejează cetăţenii americani de eventualele obiecte periculoase. Fructele, vegetalele, produsele din carne se încadrează cu succes între aceste obiecte. Prima amendă este $300, a doua $500.

Uite ce-a păţit prietenul meu care an de an vizitează ţara de baştină, Suedia. Anul trecut, şi-a cumpărat un sandwich în escala de la Londra, l-a mîncat pe jumătate, restul l-a pus în rucsac. A uitat de el. Aşteptînd sosirea bagajului mare la banda rulantă, cu rucsacul pe cimentul aeroportului LAX, a fost abordat politicos de vameş:
- Aveţi fructe sau carne în bagaj?
Un cîine în lesă se agita în dreptul rucsacului.
- Nu.
Desface fermoarul şi spre satisfacţia vameşului apare jumătatea de sandwich. Una peste alta îl trece la un control mai amănunţit. Descoperă în bagajul mare un 1kg de cartofi suedezi dulci.
- Cartofiori!?
- Sînt cartofi noi ... suedezii iubesc mult soiul ăsta.
Hotărît, vameşul îi aruncă la gunoi.
- N-o să vă amendez data asta.

Dar l-au încondeiat în baza de date. Anul ăsta, de la început l-au ghidat către controlul amănunţit. Mai la fundul bagajului mare, au descoperit un salam.
- De ce n-aţi declarat acest salam de porc?
- Nu-i de porc ci de cal şi este ambalat de fabrică, în vid.
- Nu contează, are o substanţă interzisă în SUA.
Prietenul meu n-a înţeles despre ce substanţă vorbea şi n-a insistat. O să rămînă în baza de date, toată viata? Poate îl şterg după o vreme. Vorba aia: daca ai fost şi nu mai eşti, e mai rău decît dacă n-ai fost!

PS: Dar ce aduc din ţară, romanii sau ungurii? Îşi pun vameşii mîinile-n cap.


5 comentarii:

Dan spunea...

...sau cu alte cuvinte "tot era mai bine când era mai rau". Eu am patit-o asta iarna cu pateul de rata pentru revelion. Era "tartinabil" în bagajul de mâna si semana grozav cu "plasticul", faimosul exploziv. Doi electrozi si sare-n aer! Ceea ce a mirat-o grozav pe o buna prietena comuna. Am ramas cu o chestie mai putin la antreuri!

Costel spunea...

Cam asa, cu deosebirea: la tine au confiscat pateul la intrarea in avion, la el la coborire :) Pe de alta parte fiecare calator de pe mapamond transporta ceva ...

Dan spunea...

A propos de salamul de cal, am mâncat cârnat de magar, e traditional în Savoie. Nu-i rau. Uscat bine. Se spune ca un fabricant de cârnat de magar l-a luat pe fi-su sa-i arate fabrica. "Uite în masina asta bagi un magar într-o parte si iese cârnatul pe partea cealalta". "Tata, da o masina care sa faca invers ai?". "Da, maica-ta boule!".

Costel spunea...

Salamul asta de cal nu este uscat. Sub invelis baga baietii un strat de grasime ... Cind mai vin prin Franta o sa-l incerc pe ala de magar :))

Dan spunea...

Nu-i nimic extraordinar, daca n-ai sti, ar fi un cârnat ca oricare altul (slabut, fata de aia de la noi!), în Savoie faimoasa este o brânza, Reblochon, cu care se face o mâncare grozava, poate vin într-o zi cu reteta!