Am lucrat serios, cîteva săptămîni la proiectul lui Lică. Partea practică am împrumutat-o de la institutul unde lucram, doar un afişaj cu leduri, fără voltmetru. Am meşterit un generator TTL şi nişte butoane să vadă juriul cum "sclipeşte" afişajul. Oamenii iubesc beculeţele. În ziua prezentării proiectului, ne-am pus la costum şi ne-am prezentat din timp la un amfiteatru din Polizu. Şeful comisiei era decanul facultăţii, Vasile Cătuneanu. Acum prin google am aflat că s-a născut în comuna Miroslava, judeţul Iaşi!
În anul IV, am fost vecin de cameră, la Regie cu nepotul lui, de la Telefonie Telegrafie, mare pierde vară. Decanul primise ordin de la sora lui să-i controleze odrasla! Odată, îl văd pe decan intrînd în camera nepotului. Iute, la mine în cameră, încalec geamul s-ascult cum îl ceartă. Ovidiu colegul de cameră, aşteaptă cu nerăbdare transmisia:
- Nu prea aud.
Mă plasez mai bine. Un picior pe pervazul vecinilor altul pe-al nostru, toate asta la etajul trei. Pierd contactul vizual cu Ovidiu:
- Nu se aude nimic.
În clipa următoare decanul intră la noi în cameră şi-l întreabă:
- Ştiţi cumva unde-i "nepotul"?
Ovidiu n-apucă să-i răspundă, transmisia mea continuă:
- A îmbulinat-o, cred că-l bate.
Decanul rîde:
- Ia dăte jos mătăluţă, să nu-ţi rupi gîtul!
Revenind la prezentarea statului: conducătorul de proiect, Mihai nu se prezentase. Degeaba s-a pus Lică ultimul pe listă. În disperare de cauză, m-am recomandat: coleg de serviciu cu Mihai plecat într-o delegaţie de urgenţă la Sibiu. Decanul a acceptat substituţia şi Lică a intrat la examinare. S-a descurcat nesperat şi a luat un cinci imens. A intrat în rîndul şi beneficiile licenţiaţilor!
marți, august 24, 2010
Proiectul de stat (II)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
Am ras cu pofta. Mi-am amintit cum un coleg de facultate, la proiectul de caroserii a proiectat un automobil electric. Toate bune si frumoase, numai ca la un moment dat profu' intreaba: "Ce reprezinta cele doua cercuri concentrice la vederea din spate?" Si colegul meu raspunde voios: "Teava de esapam.... oups... uite ca mi-a scapat..."
A luat nota relativ buna, ca restul era ok.
Eu proiectasem o caroserie care semana al naibii cu Oltcit-ul, ziceai ca sunt frati... da' l-am convins pe prof. ca nu erau, ca era doar o coincidenta. :)
M-ai surprins! Dupa chestia cu acvariul n-am fi crezut k ai terminat TCM. Acum mi-am adus aminte si cum il chema pe nepot: Cristi.
I-ai "taiat" chitanta?
Dacă mai tineti minte, se făcea proiect de stat si la terminarea liceului. Lucrau inginerii in draci la palane cu scripeti, taroade si alte minunatii pentru odraslele lor. Obiectele respective trebuiau insotite de pagini multe scrise cu florarul si cu rotring-ul si cu desene tehnice pentru care numai trasatul cadrului cf STAS nu știu cît era un adevărat chin.
Da, mi-am ajutat cumnatul, la terminarea cu oarecare dificultati a liceului. Mai concret am platit o bancnota cu "casa scinteii" unui mester de la institut.
Dar si-n America obiceiurile sint similare. Cind a terminat copila mai mare, elementara a avut proiectul: vaca. Am taiat dintr-un placaj o vaca 1:1 si la transport imi era frica sa nu i se rupa ugerele. :)) E posibil si-n Franta sa fie datini similare.
Iar scrierea STAS o stapinesc la perfectie. Si acum familia ma roaga sa le scriu numele destinatarului pe scrisori.
La posta au 2 deschideri: una adrese scrise de mina si alta de tipar. Pe ale mele le arunc la "de tipar" si nu mi s-au intors niciodata. :)
Care acvariu? Care Cristi?
Scrierea STAS... la primul lab. de desen tehnic in anul 1 am avut ca tema sa caroiem 1 format A4 din milimetru in milimetru - deci sa producem hartie milimetrica in creion, pe care sa scriem un text, STAS. Am muncit cateva zile si cand m-am dus cu el la verificat profu' mi-a dat sa refac totul. Nu era bine. Toti am avut plansele inapoi, la refacut... am ajuns acasa cu ochii in lacrimi si i-am spus lu' tata: Tata, eu facultatea asta nu o termin. Ca sa nu mai spun cate robinete am desfacut si cate injectoare am desenat, in plan, spatiu, explodate, implodate... vai de Rotringul meu... :))
1. Sorry, te-am confundat cu Vera care are niste comentarii despre acvariu la Iliuta:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=12146253&postID=8047775356747287934&isPopup=true
2. Cristi se numea nepotul deca nului. Cind am scris postarea nu-mi mai aminteam ... batrinetea:))
3. Si eu am desenat robinete in anul intii.
Eu in anul întîi am avut de desenat o priza la examen.
Nu credeam ca o priza poate prezenta atitea bulbucaturi atit de greu de desenat. Mă mindresc cu un 9.
Era un prof de desen, pe care nu am avut onoarea sa-l cunosc, dar știu de la alte grupe care ieseau plingind din examen, care le dădea robinetii si prizele de desenat si apoi se cara, inchizindu-i in sala de examen. Revenea peste 6-7 ore.
@Iliuta.
In anul I, profesorul de desen se numea Tapu. Erau 2 frati gemeni si apareau "live" la TVR. Cineva din audienta:
- Desenati un magar!
Unul incepea din stinga cu mina dreapta si celalalt din dreapta cu mina stinga. Terminau fiecare jumatatea magarului in acelasi punct. Probabil unul avea neuronul de desen sting si altul pe cel drept!
Una din lucrari pt acasa era scrierea STAS: o foaie cu litera A, alta cu litera B si asa mai departe, in tus cu penita redis. Plictisitor si inutil, mi-a venit o idee. Am scris numai o foaie, un singur A, un singur B, etc.
A doua lucrare era desenul unui robinet in cele trei planuri. Eu m-am descurcat repede aici. Dovada si acum in LA mi-am schimbat toate tevile singur, si-am pus o multime de robineti. Prietenii imi compara garajul cu-n submarin. :))
Mi-a dat 10 la robinet dar la STAS mi-a zis rizind:
- In toata cariera mea, nu si-a batut joc cineva, asa rau, de scrierea STAS. Pe total mi-a pus 9.
Trimiteți un comentariu