Ieri s-a înregistrat în Los Angeles o temperatură record: 113°F (45°C). Fahrenheit a măsurat zilnic temperatura într-un oraş aşa ca Iaşul. Pe durata unui an, a notat cu 0°F (-17.7°C) cea mai scăzută temperatură şi cu 100°F (37.7°C) pe cea mai ridicată.
Deşi în LA cresc portocali, lămîi, măslini (ăştia rămîn cam neculeşi), etc, clima nu este mediteraniană ci deşertică. Adică uscată: ziua cald dar la umbră OK şi noaptea rece. După amiază, de la ocean pînă la primele dealuri bate o briză răcoroasă. O simţim şi la noi acasă deşi sîntem la 17 mile de Pacific.
După dealuri, în "valley" e fu..re! Sînt cîteva grade în plus şi nici urmă de briză. Cum oraşul s-a tot extins, în "valley" trăiesc jumătate din celovecii LA-ului.
Temperaturi peste 100°F sînt rare în LA. Apar în perioada numită "vara indiană", două săptămîni în septembrie sau octombrie cînd bate o "adiere" dinspre deşertul Mojave. Vîntuleţul ăsta e ca jetul uscătorului de păr.
Oricum e mai bine ca-n Phoenix, Arizona unde vrea să se mute prietenul meu Dănuţ. El s-a îndrăgostit de-o casă dichisită, dar ieftină. În pozele casei, n-am văzut prea multă vegetaţie, un cactus ici, colo. Deci n-o să taie iarba, mai degrabă ţepii cactuşilor.
Am dezbătut împreună, unde te adaptezi mai bine la frig sau la cald şi-am decis de comun acord: la frig. Totuşi el se va muta la Phoenix, unde patru luni pe an temperaturile sînt peste 100°F!
marți, septembrie 28, 2010
Căldură mare
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Nu stiu cum o fi in arizona, dar sper pentru prietenul tau sa nu fie serpi. Eu am vazut unul incolacit iesit sa se prajeasca la soare anul trecut in ianuarie, undeva pe langa Palm Springs. Ador sa ma plimb prin muntii de pe langa LA, dar sunt terorizata de frica serpilor, chiar daca e iarna. Tu crezi ca prin nov. am sanse sa-i intalnesc pe carari de munte, vorba lui Hogas? :)
Nici o sansa in noiembrie. E prea frig noaptea :)) Pe de alta parte daca ii intilnesti intimplator, nu-i provoca. Ei cu treaba lor, tu cu plimbarea.
Ce bine că mi-ai explicat chestia cu Fahrenheit-ul! Mereu ziceam că o să caut ce şi cum, mereu uitam.
La tuns de cactuşi trebuie să fie chiar interesant:)
si totusi oamenii par asa fericiti in LA... :)
@Ina: O să-i povestesc şi de bungavilia, s-o planteze lingă cactuşi.
@Mosu: Cind se mai răcoresc la briza AC. :)
Tu numesti asta sansa... cat despre provocat, cunosti pe cineva care ar provoca un sarpe cu clopotei? :)
Cat despre temperatura record, se pare ca a fost cea mai mare de pe la 1850... daca nu ma insel.
Si mie mi-ar placea sa ma mut la LA, mi-a placut mult Pasadena si ideea de a putea merge in aceeasi zi la schi in munti sau la plaja, la ocean. Intr-o zi... :))
Un sarpe galben ne-a taiat si noua calea in Whittier Hills. L-am lasat in pace. Vorba vine stateam toti cu frica!
Intr-adevar sint putine locuri in lume unde poti sa schiezi si sa faci baie in aceeasi zi. E drept apa e cam rece. Pasadena, ... frumos oras. Cind vii, un email la yahoo: visarion and you know the rest.
"Sarpe de dudau, d'al galben de musca rau", e si veninos sau doar prietenos?
Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro
@Dan: ti-am povestit chestia cu sarpele galben, cadoul lui Iris pentru sora ei?
@Falvo: Oare ce liciteaza baiatul asta?
Nu mi-ai povestit si ma intereseaza, nu stiu ce liciteaza si nu ma intereseaza.
Corect, nu ne intereseaza ce liciteaza.
Merci. Trebuie sa venim, bateriile sunt cam descarcate si in plus aici a venit toamna, o toamna bacoviana...
Trimiteți un comentariu