vineri, noiembrie 04, 2011

Copii orfani


Pentru cîteva luni, anul trecut am fost abonaţi la ProTV-Internaţional. Acum, am descoperit un site unde poţi vedea direct postul ProTV. Dacă tunetul ajunge în urma fulgerului, aici interpreţii termină de vorbit dar buzele lor tot mai mişcă!

Luni am vizionat emisiunea: Romania, te iubesc, prezentată de ieşeanul Cristian Leonte; subiectul: copii orfani, cu părinţi în viaţă.

Autorităţile caută să rezolve problema în stilul caracteristic: un proiect de lege finalizat cu amenzi aplicate părinţilor nevoiaşi. Aceştia merg la muncă în Europa tocmai pentru a ajuta familia. Cum verifici viaţa celor 500000 de copii rămaşi în grija bunicilor?

Eram în piaţă la Iaşi cînd doi poliţişti tineri agaţă un ţigănuş transportînd verdeţuri:
- Actele la control!
Tînărul dă din umeri. Precupeaţa de la care cumparam leuştean, rîde:
- De ce rîdeţi?
- Si ăştia, cer buletinul la ţigani!
Deci ţiganii nu poartă niciodată buletinul; cum procedează autorităţile, îi arestează şi apoi îi amendează sau invers?

Momentan, guvernanţii n-au resursele necesare punerii în practică a proiectul copiilor orfani iar ProTV-ul doar exploatează tematica.

Finalul emisiunii ne-a prezentat o duduiţă care plecase în Spania, cîţiva ani înaintea aderării la comunitatea europeană, lăsînd băieţelul în grija bunicii. Normal, cînd a revenit (după aderare) copilul n-o mai ştia. Acum, căsătorită c-un spaniol la rîndul lui cu doi băieţi aveau împreună un nou băieţel. Ultima imagine înfăţişează băieţii jucînd fericiţi Nintendo. Mi-am amintit bancul:

Soţia telefonează soţului la serviciu:
- Ola.
Îşi recunoaşte consoarta necăjită.
- Ce s-a întimplat?
- Băieţii tăi cu al meu bat băiatul nostru.

4 comentarii:

mosu spunea...

autoritatile statului sunt in mare parte incompetente; uite de exemplu si propunerile astea de legi, sunt facute nu de specialisti ci de politicieni; cum sa scoti ceva “cu cap” daca nu esti specialist in domeniul respectiv?!; si apoi chiar daca scoti ceva inteligent lucrurile trebuie rezolvate in ansamblu nu punctual caci aceste “rezolvari” punctuale vor crea la randul lor probleme in alta parte; si nu legile sunt cea mai mare problema la noi ci impunerea lor; aici e buba! iar cauzele sunt nenumarate; legile prost gandite din acest punct de vedere (de exemplu spune ce trebuie facut dar nu si ce se intampla daca nu se face, cine-i responsabil, cum e pedepsit), nu este urmarita continuu aplicarea lor (ci in cel mai bun caz pompieristic, cand apare valvataie), nu exista aceeasi voce de sus pana jos (una vorbeste al din varf si alta ajunge la cel ce trebuie sa o impuna efectiv), nu exista intrumentele de aplicare, nu sunt “practice” (adica nu rezolva problema – uite exemplul tau cu amenzile pentru parintii care pleaca la lucru afara si-si lasa copiii cu bunicii)

Cora_ spunea...

Orice ocazie e buna sa se mai stranga ceva bani de ros... care bani, in loc sa devina ceva hrana pentru copii aia, devin o roata de rezerva cromata pe care scrie 4X4. Sau o bucata de scara de marmura. :(

Costel spunea...

@Mosu: ...nu este urmarita continuu aplicarea lor ...
Probabil ramine dupa primarul comunei unde aplica legea si unde nu.
@Cora: mai ales acum in timpul crizei.
Ninge la voi?

Cora_ spunea...

inca nu, e soare si frumos, da' fac pariu ca n-o sa dureze. :))