marți, martie 31, 2009

Din nou despre criza economică

Cu toţii ştim motivul principal al actualei crize economice: credite lejere. Un factor neglijat de specialişti este: China.

După ce în 1989, tînărul cu cîte o sacoşă în fiecare mînă (dispărut fără urmă) a oprit un tanc, trimis să înăbuşe protestele din piaţa Tiananmen, China comunistă a urmat o cărare nouă: proletar capitalistă. Guvernanţii comunişti au pus la dispoziţia capitaliştilor întreprinzători vestici, o treime din forţa mondială de muncă. S-a creat încet, încet o puternică maşină producătoare de bunuri accesibile iar bănuţii sporesc neîncetat în cuferele Chinei socialiste.

În vest, şomerii rezultaţi s-au orientat pentru servicii mai prost plătite. Nivel de viaţă a scăzut!? Nu drastic. Magazinele pline de mărfurile ieftine chinezeşti nu au lăsat să scadă vizibil puterea de cumpărare. Instinctiv, oamenii (mai ales tinerii) s-au opus acestei situaţii. Exemplu:
Merg la magazinul Target cu Iris. Observ că examinează atent obiectele.
- La ce te uiţi?
- Unde sînt produse. Nu vreu să cumpăr produse chinezeşti.
Am rămas perplex. Dar nu prea a avut noroc. S-a ales cu unele obiecte vietnameze sau indiene!

Membrii de partid chinezi neîncrezători în viitorul Chinei, au investit profitul obţinut cu trudă şi sacrificii de proletarii chinezi, în America. Au fost atraşi de siguranţă şi dobînzile mari.

Banul trebuie privit la fel ca orice altă marfă. America inundată de bani, a început să furnizeze credite lejere. Am ajuns la începutul povestirii noastre.

19 comentarii:

Dan spunea...

1. Tinerii aveau la un moment dat lipici la ”marci”. S-a terminat si cu marcile. Acum un an, am avut de ales între un telefon Alcatel facut în Vietnam si un Philips facut în Romania. Am luat Philips-ul. Singura marca de elctronice originala pe care am mai vazut-o pe aici este Siemens. Evident mai scumpa.
2. Tot ei se uita unde-s facute, pentru ca nu-i intereseaza pretul: tata Costel plateste!
3. De unde ia Obama 700 miliarde cu care (nu se stie daca) redreseaza economia? Si ceilalti (sefi de stat) care baga bani în banci, industria auto etc., marind puterea statului dar “ramânând” de dreapta (ca aici)? De la China, India, care au lichiditati.
4. Cine-o sa plateasca datoriile astea? Tinerii de azi. Si ”am ajuns la începutul povestirii noastre”.

Costel spunea...

S-a mai marit suma: 800 miliarde!
O sa tot creasca ... i-au pus drojdie.

Dan spunea...

Dieta contra gaurilor la inima (nu din): rom cubanez, votca (din "est" amândoua), sunt anxiolitice, regleaza ritmul si uiti. Ce? Uite ca am uitat.

Dan spunea...

Pardon, tu mi-ai scris pe mail, eu ti-am raspuns pe blog. Nu-i nimic, dieta-i buna, sa nu fim egoisti!

Costel spunea...

Rameros (Rachiu din mere) la Iasi!

Dan spunea...

Tocmai am început o sticla pe care mi-a adus-o Moncher. Bun! Ca sticla aia de Calvados pe care am baut-o amândoi la Buc. pâna pe la 2 a.m. si dimineata am plecat cu masina la Iasi!

Costel spunea...

Nu dimineata, doar la prinz. Am mers la ministerul invatamintului s-o luam si pe doamna director general Gabi. La iesirea din Bucuresti am umplut rezervorul de benzina. Gabi a specificat: lasa ca plateste Costel k vine din America! Pe drum ne-am oprit undeva sa-si cumpere Gabi ceapa!
Dupa Birlad am vazut un cal lovit de o masina; cu-n picior taiat; in mijlocul drumului; in picioare ...

Dan spunea...

Le vad si aud si-acuma toate astea. Lasa ca în mai platim amândoi, America-i în criza, da' tu esti esti la o zi dupa Constantin si Elena, crezi ca scapi? Aici astia nu prea stiu ce-s alea onomastici. Vive la République "laica", car'vas'zica, în fine... sa traiasca, muzica! Asa o greata am câteodata, mon cher, sa n-am parte, pe onoarea mea! Ceapa era la piata din Buzau, lânga o cale ferata. La calul ala ma gândesc des ... vorba ta, cu un picior taiat, dar în picioare.

Costel spunea...

Cind tu o ajutai pe Gabi sa aleaga ceapa, vine un nene la mine sa-mi vinda un ceas destaptator. Eu zic:
- Nu-mi trebuie.
Aratam mai naspa, buimac. El:
- Esti somer?
Sa scap, zic:
- Da.
Ma gindesc acum, poate era bun un ceas .....

Dan spunea...

Daca era si desteptator, era bun... Ma duc sa ma culc Costache (cum îti spune Nichi). Am comparat Rameros cu Calvados de Normandia. Vând toate actiunile Calvados si cumpar Rameros. Liberté, Egalité, Ebriété!

Costel spunea...

Noapte buna!

Iulia spunea...

Americanii si-au facut-o cu mana lor. Chinezii au facut cu banii lor ce era logic, ca si altii care au avut foarte multi bani.

Costel spunea...

Corect. Fiecare daca poate, face ce vrei cu banii lui.

Mihaela spunea...

- La Chanson du Dimanche- ultimul lor slagar "Cherche encore…" http://www.lachansondudimanche.com/-unul dintre ei e matematician

Costel spunea...

Gata o sa-l ascultam diseara!

Brad spunea...

China era o tara inchisa in anii '70...

Interesant rolul lui Kissinger, via Ceausescu in deschiderea pietei chinezesti...
Acum aceasta piata nu mai poate fi oprita ... de cateva luni, China a depasit productia industriala a USA, devenind cea mai importanta tara producatoare de marfuri...

Costel spunea...

Citeodata cind deschizi robinetul nu-l mai poti opri! Kissinger a avut influenta peste tot, vezi Chile.

Brad spunea...

K este o palarie mare !
Banuiesc ca nu se poate vorbi de politica americana (mai ales 70-80)fara el...

Chile ... Allende a murit eroic -ultima oara cand a fost vazut, era ranit,tinea in mana un akm si era decis sa apera palatul prez pana la moarte...

Da' pe tricouri tot Che Guevara e !
Marketing ?!

Costel spunea...

Putin despre Allende am prins si eu in povestirile Ezekiel. La prima mina: Ezekiel l-a cunoscut personal. Daca ar fi ramas acolo iar fi luat gitul guvernul P.