joi, decembrie 01, 2011

Vinul casei (III) sau Phoenix


La sfîrşitul săptămînii premergătoare sărbătorii curcanului, am participat la ziua prietenului nostru Dănuţ în Phoenix, Arizona. De la casa mea pînă la a lui, au fost exact 380 de mile (611 km), pe autostrada I-10, mare parte prin deşertul Sonoran.

În California viteza maximă este 70 mile/oră în Arizona 75 mile/oră. Ca oriunde în lume, poliţia veghează şi nu vrea să te înveţe ci să te amendeze. Am scăpat de data asta.

Am dovedit drumul în 7 ore, cu 3 opriri la nişte locuri de repaos excelent amenajate. Aici erai avertizat; nu săriţi gărduleţul: şerpi cu clopoţei şi scorpioni. Ultimii, poţi să-i cumperi încastraţi în plastic transparent, ca suvenir.

Mi-am amintit povestea colegului meu de facultate, alegerianul Hamid. Copii de la el din sat, cînd prindeau un scorpion, aprindeau benzina într-un cerc pe nisip, aşa de vreo doi metri, diametru. Aruncau scorpionul în centru, unde ar fi fost în siguranţă, flăcările nu-l atingeau. Dar nu, el încerca rapid să iasă din încercuire. Convins că nu are scăpare, se aşeza exact în centru şi se autoînţepa. Scorpionul nu e imun la propriul venin.

Scorpioni mici mai apar şi-n locuiţele arizonienilor. Oamenii au intrat pe teritoriul lor, nu invers! Dimineaţa cînd te-ncalţi, trebuie să-ţi scuturi mai întîi pantofii.

Simbolul Arizonei este cactusul saguaro; şi Dănuţ are unul în faţa casei.




Saguaro nu are o limită la apa. Cu cîţiva ani în urmă într-o iarnă mai udă au tot acumulat apa sau îngreuiat şi mulţi s-au răsturnat. A intervenit prompt administraţia Arizonei, prin campania de reîndreptare.

Am numărat 8 rînduri verticale de ţepi foarte ascuţiţi la cactusul lui Dănuţ. Nici fachirii indieni n-ar reuşi să-l atingă. Totuşi o pasăre niţel mai mare ca o vrabie se odihnea veselă pe vîrful lui. Mai tîrziu am văzut-o încercînd să scobească o gaură în oblonul vecinului, era o ciocănitoare.

Am adus 2 sticle de whisky (1.75 l) din vinul casei limpezit: rose. A avut succes. Entuziasmată, vecina lui Dănuţ mi-a adus 2 sticle de bere, producţie proprie. Avea şi cafea în formulă, compensînd alcoolul.

La petrecere ne-a cîntat live: George Rotaru.

12 comentarii:

Tzipi spunea...

Pai nu ne arati si noua poze din desertul Sonoran ?

Costel spunea...

Sigur, un filmulet in Phoenix (II).
A nins la voi?

Tzipi spunea...

Inca nu a nins, da' nici multe nu mai are ... Avem cam 5 C ziua : adica e foarte cald, comparativ de cum ar trebui sa fie. La meteo zice ca urmeaza iarna grea ...

Cora_ spunea...

f. frumoasa gradina lor cu pietre.

Costel spunea...

Au si gradinar.

Cora_ spunea...

ce face?

Costel spunea...

Curata pomisorii din spatele casei.
N-au voie citrice pentru a mentine atmosfera de desert. Si culorile caselor trebuie sa se alinieze la culorile palide ale desertului.

Dan spunea...

Mi-ai dat o idee cu Danut al tau. O sa-mi pun si eu serpi în gradina. Clopoteii deja îi am.
Te-ai pregatit pentru 27?

Costel spunea...

Inca ne pregatim pt 27. Dar tu pentru 31/1? La Multi Ani!

Dan spunea...

La Multi Ani si voua! O sa fie tambalau la noi atunci! Veniti?

windwhisperer spunea...

am facut o colectie mica de warnings . Le-am gasit utile si distractive in acelasi timp - intre timp am ratacit lista :)
Hawaii -cad nuci de cocos
Arizona _ nu calcati pe scorpioni
Montana- sar capre
la noi - traverseaza gaste si sar caprioare
N Carolina- nisipul trece soseau...
love U stories !
j.

Costel spunea...

In Arizona: verificati pantofii inainte :))