Radu mi-a trimis azi poza:
Grădina Expoziţiei în ziua de Crăciun.
. . . . . sau călătoria găinei împrejurul stogului.
Cu verişorul mai mic Cornel petreceam părţi de vacanţe, la bunicii din partea mamei. Într-o dimineaţă de vară ne trezim fără de ei. Deşi pensionari, fuseseră rechemaţi la activităţile colectivei. Foamea fiind nerăbdătoare, ne-am apucat imediat de prepararea "mămăligii"!
Tipic moldovenească, bucătăria bunicilor consta din:
- două paturi ornate pe pereţii adiacenţi cu cîte un covor ţărănesc ţesut de bunica la tinereţe,
- două mese cu muşama,
- două dulăpioare de perete împănate cu fotografiile nepoţilor,
- un cuptor de gătit/încălzit echipat cu plita de fontă standard,
- scaune aferente menţionînd pe cel cu trei picioare şi dublă funcţie: suporta greutatea celui care înteţea focul şi întors susţinea ceaunul de mămăligă la mestecarea cu făcăleţul,
- o icoană pe lemn cu marginile tăiate reprezentînd Sfîntul Gheorghe ucigînd balaurul. La fiecare eveniment important din familie (naştere, boală etc) se tăia o bucăţică din icoana sfinţită.
Fiind îndemînatici ne-am descurcat cu mămăliga. Însă ne-am poticnit cînd am răsturnat-o pe fund. Nu s-a desprins din ceaun nici cînd l-am bătut cu pumnii!
Ce puteau face doi băieţi cu burta plină? Am început o bătaie cu perne. Dă-i şi arde-l. Îl prind la un moment dat într-o poziţie dificilă. Era pe patul din fundul bucătăriei, cu spatele la perete. Încă o lovitură puternică.
- Costele nu mai da.
Asta nu părea normal. Cornel era expert la lupte. Nu dădea niciodată înapoi. Era o plăcere să-l ai partener. Aşa că i-am mai tras una. Atunci am văzut că trece prin perete.
Nu ştiam de existenţa unui fost geam, zidit. Am tras noi covorul, se desprinseseră vreo cinci cărămizi. Îmi scapără o idee.
- Curăţăm moluzul, îl aruncăm departe la loc ferit privirilor, punem covorul la loc, nimeni nu bănuieşte.
- De acord.
Oricum eu mai stăteam doar trei zile iar el era planificat pînă la sfîrşitul vacanţei!
Epilog:
După o lună, bunica mesteca mîncarea pe plită şi se minunează de razele luminoase răsărind din covor!
Cornel:
- Mamaie, Costel a spart zidul ăsta din greşeală.
Datorită reparaţiilor la clădirea şcolii, în clasa I-a, am stat cîte 3 în bancă. Eu eram repartizat cu Abutoaie şi Rabinovici Nami. Mama lui Abutoaie lucra la o cantină, mama lui Nami era casnică. Mai tîrziu, Nami s-a mutat în Israel. În timpul orei de citire, Abutoaie a scăpat o bă..nă staţionară. Nami a ridicat 2 degete. Am încremenit; oare cum o să-i spună tovarăşei învăţătoare? Mama mi-a atras serios atenţia: la şcoală nu ai voie să vorbeşti urît.
- Ce s-a întîmplat?
- Abutoaie a stricat aerul!
Cînd eram mititel, tata îşi cumpărase un nou radio*. Şi-a confecţionat o antenă improvizată şi asculta chinuit, în valuri, încet şi distorsionat, Europa Liberă. Gelos că nu-mi mai acorda atenţie, i-am schimbat postul. S-a întors brusc şi mi-a tras o palmă. Nu e de joacă cu posturile occidentale! A fost singura palmă primită de la el.
* Radio Polular
Drept rasplată, la promovarea anevoioasă a clasei întîi, mamica mea a reuşit sa mă trimită în tabară, la mare. Accesul la registrele mele de memorie s-a cam diminuat. Din acesta escapadă am două amintiri:
1. Pe plajă erau nenumăraţi copii. Tovaraşa ne-a vorbit cu un fluier: 20 de minute pe burtă, 15 minute pe partea stangă, 20 minute pe spate şi iar 15 pe partea dreaptă, jumatate de oră în apă.
2. La plecarea spre Marea Neagră, atît de mult m-a cicălit mamica: ai grija de valijoară, pune lucrurile în ordine, să nu pierzi nimic, etc, încit pe toată durata taberei, nu am deschis valijoara şi am revenit cu ea, intactă.
Nu s-a reintors amicul nostru Costache, din Romania. Ar fi al doilea an. Vreo 15 ani a lucrat in constructii aici, iar verile le petrecea la Costinesti. Si-a tras o casa noua la Schitu si cred ca este in continuare stalpul braseriei locale. Imi lipsesc povestirile lui. De la el am aflat deviza Costinestiului: "turistii trebuie f...ti, sa se inmulteasca". Marinimos el isi ajuta baneste nepotii, care ii ziceau:
- Lasa unchiule, o sa avem noi grija de tine!
Costache dormea linistit. Intr-un an, ii vine lui ideea sa-i intrebe ce inseamna: lasa ca avem noi grija de tine.
- Cind o sa fii batran ...
- Si ...
- Stii tu, paralitic cu mainile treburind, in scaun cu roti mari ...
Nepotul se jena sa continue.
- Si ...
- Daca esti la soare, te tragem la umbra.
Asa mi s-a intamplat, la servici. Se zvonise ca patronul va vinde compania. La prima ocazie cind il vad in laborator, intreb:
- E adevarat ca vrei sa vinzi compania?
- Da, dar n-am obtinut pretul dorit, o lasam pe data viitoare.
Vazind ca am ramas fara replica;
- Stai linistit, o sa am grija de voi.
Dormeam si eu ca bebelusii infasati. La o vreme mi-am adus aminte de povestea lui Costache si l-am intrebat:
- Iti aduci aminte cind ai vrut sa vinzi compania?
- Da.
- Ai zis ca o sa ai grija de noi.
- Da.
- Cum o s-o faci?
Fara sa clipeasca, vine raspunsul:
- Va dau o scrisoare de recomandare favorabila pentru viitorul loc de munca.
In 2001, o zi inainte de Thanksgiving,
l-au gasit fetele pe strada. Era flamand si mai ales insetat. A baut o galeata de apa.
Parea o combinatie pitbull / mastiff, mai mult pitbull. Inspira mai mult teama decit dragoste. 50/50, a fost decizia sa-l pastram sau anuntam controlul animalelor. Il pastram pana vin de la servici si mai votam odata. Vorba aia: orice problema care poate fi amanata, e pe jumatate rezolvata. Dupa amiaza nici urma de caine! Unde sa fie! Suna soneria si apare vecina noastra:
- A sarit gardul la noi, a trebuit sa bag cateii nostri in casa, de frica pitbullui. A spart plasa metalica a usii si a intrat dupa noi. Am telefonat la dog shelter si vor veni sa-l ridice.
- OK
Ce povesti cusute cu ata alba. Gardul era mai inalt ca mine iar plasa metalica a usii pare de neclintit. Apare si nevasta mea de la agentie:
- Vezi ca vecinii o sa-l aduca inapoi, baietii de la controlul animalelor nu lucreaza dupa 5PM.
Dupa un timp suna vecina din nou, cu rugamintea sa-l dea inapoi, pentru ca nu mai stie unde sa-l inchida.
- OK, il iau, dar m-a suparat faptul ca ai telefonat la shelter, fara a-mi spune in prealabil.
A doua zi, joi: Thanksgiving sarbatoare mare, sigur ca nu a venit nimeni sa-l salte. Asa a ramas la noi. L-au botezat fetele: Wilson, dupa racheta de tenis. Mai tarziu am vazut cum poate sari gardul, ca o pisica. O plasa metalica e fleac pentru nervii lui. Se avinta cu capul inainte; de aia l-au numit pitbull. Wilson e un caine soldat. Executa comenzile pana la sfirsit. Despre calitatile, defectele, de cite ori m-a muscat, cite mingi a distrus, etc va voi povesti mai tarziu.
Pînă cînd am împlinit 11 ani, aveam numai 7. Aşa mă educa mama să-i spun controlorului de bilete, în drum spre Sighetul Marmaţiei. Acolo locuia tanti Lenuţa şi verisorii mei. Oare de ce îmi plac cîntecele maramureşene cu texte pline de sfaturi?
Un refren auzit acolo, nu o să-l uit niciodată:
Să trăia poporul rus,
Care sonda-n cur ne-o pus.
Mihai Olaru a fost medic veterinar la Făget. In California, trebuiau trecute nişte examene pentru a profesa acesta meserie. A incercat odată şi apoi s-a orientat catre camioanele cu mancare. Aceste camioane sint nişte bucătarii ambulante. 2 persoane deservesc camionul nichelat: o bucătareasa şi conducătorul auto care este şi chelner. Mecanismul funcţionarii: camionul se prezinta prompt la pauza de masa, 11:30 la compania X, 12:00 la compania Y, şi aşa mai departe. Sint meniuri fixe dar si a la carte pentru un cost extra. Totul merge ca pe roate, deşi am inteles de la el ca punctualitatea şi curbele care răstoarna oalele, se bat cap in cap. Compania cu camioanele de mancare aparţinea unor emigranţi greci. Testul de angajare a decurs astfel:
- Cît fac doi şi cu doi?
- Patru, a raspuns Mihai.
- Cît fac trei şi cu patru?
- Sapte.
- Niciodata în activiţătile noastre.
Mihai a ras, managerului grec i-a placut rasul lui Mihai şi l-a angajat. A lucrat pe food truck cîţiva ani buni, pana a deschis un restaurant: Delta. Aici cred eu, a aplicat aceeaşi tablă greceasca a adunării.
--- Filme - Despre filmul Poliţist Adjectiv, Recenzie, Strangers
--- Iaşi - Andi Paraschiv, Clubul Bursei, Costache Bîrca, Cum desenezi o casa?, Hai la fofeze!, Iasi-Bucuresti 1, - 2, - 3, La pepeni, Lectia de fizica, Lecţia de franceză, Lectia de geografie, Lectia de vînatoare, Magnus, Marele Alb, Monograma, Motanul cu coada taiata, Primiti cu uratul?, Completari la Primiti cu uratul, Profesorul de engleza, Radio Iasi, Reuniunea internistilor, Sararie, Servieta de piele, Silvia, Tehnoton, Teze la limba romana
--- Los Angeles - 8 Martie, Alternative financiare (I), - (II), Alvaro, Asigurarea auto, Căldură mare, Cum am scapat de inundatie, Damian, Despre masini, Diosig 1, -2, -3, Don't drink and drive, DRRP, Egipt, Evenimente ciudate, Geroe Travel, Good morning, Harababură la prefectură, Kylie, Lauda Air, LAX, GPS si Caiii, Leapsa, Limba nativă, Manhattan Beach, M. Sadoveanu, Milano-Malpensa-Los Angeles-LAX, Mopsul, Naina, Norocul, loteria şi Wilson (I), -(II), -(III), -(IV), O'Matura, OZN-uri, Pantofii, Parcul Laurel, ProTV Internaţional, Romania, te iubesc!, Salamul de cal, Sărmăluţe, Serban, Sticle desfăcute, Şarpele, Tabla adunarii, Transplant, Zile onomastice(I), -(II),
--- Montreal - Mugur
--- Olanda - Fabrica de diamante (I), -(II), -(III), -(IV)
--- Paris - Ghilotina
--- Păsărele - Berzele, Mockingbird, Pasărea Colibri,
--- Praga - Praga 1, - 2, - 3, - 4, Praga 5. Numai impresii, Praga - Iasi
--- Roma - 1. Roma 1984, 2. Roma 1984
--- Scandinavia - Marian, Liliana, Luiza, Henning, Olof, Oke (I), - (II), - (III), - (IV),
--- Spania - Montoya, Spania 2002-2003
--- Uniunea Sovietica - Sentimentul sovietic (I) - (II) - (III)
--- Varşovia - Varsovia
--- Vaslui - Frigiderul Zill, Cum am scris povestirea frigiderului Zill
--- Veneţia - Veneţia (I), -(II), -(III), -(IV)